SOS Kroatia

I løpet av krigen i Kroatia, har Kroatisk forbund  i tillegg til innsamling av hjelp blant kroatene i Norge, igangsatt også et stort humanitært  prosjekt  under  navnet ”SOS – Kroatia“.

Prosjektet ble gjennomført i årene 1991 og 1992 i ca. 20 norske byer. Denne aksjonen ble gjennomført som et samarbeidsprosjekt  bestående av Kroatisk forbund i Norge, Norsk – kroatisk forening og Norsk folkehjelp – som en av de største norske humanitære organisasjonene.

Ved siden av en uvurderlig politisk støtte gitt under aksjonen,  ble  ca. 30 vogntog lastet med matvarer, klær, medisiner, diverse medisinsk utstyr samt flere sykebiler  sendt til Kroatia.   Det må også nevnes at 25 barn, som mistet en eller begge foreldre under krigen i Kroatia, fant sinne faddere blant norsk/kroatiske familier i Norge.

Initiativtager og hovedkoordinator for den store humanitære aksjonen var Ivan Poljac – formann i Kroatisk forbund , som på den tid var også offisielt representant for Republikken Kroatia i Norge.

På bildet over: Lastebil tilhørende ”Zagrebački transporti” (transportselskalet fra Zagreb i Kroatia) under pålessingen av humanitær hjelp utenfor Kroatisk hus i Oslo i oktober 1991.

På bildet under: Storsalen i Kroatisk hus tjente som mottakssentral for hjelpen som kom fra hele Norge. Kroatisk hus var også hovedsete for den store humanitære aksjonen. Ved siden av mange frivillige medhjelpere, jobbet også Forbundets styremedlemmer daglig her ; Terezija Turkalj, Marija Dropuljić, Antun Miletić, Jure Krpan, Milan Tadić og Draga Jurin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nb_NONorsk bokmål
Skroll til toppen